Doe de Wintercheck van jouw woning

Want voorkomen is beter dan genezen!

Weg met mos en bladeren

Niet alleen in het voorjaar, maar ook tijdens het najaar hou je best nog een ‘grote kuis’, neem daarbij je dakgoten onder handen. Herfstbladeren of mos blokkeren er de afvoer, waardoor het regenwater niet meer wegstroomt. Dat is vaak de oorzaak van heel wat lekken op zolder. Ook op je oprit en terras is mos een boosdoener: tijdens een regenbui wordt dat verraderlijk glad.

De verwarming

Kom tijdens de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan en onderwerp je verwarmingsketel vooraf aan een grondige inspectie, check ook of hij juist ingesteld is. Want een condensatieketel die te warm staat, verliest al snel 10 procent van zijn rendement, je merkt dat door je schoorsteen in de gaten te houden, komt er tien minuten na de opstart nog altijd waterdamp uit je schouw? Dan klopt er iets niet. Laat het dan nakijken door een technieker.

      Wees zuinig

Tijdens de donkere winterdagen steken we vaker de verlichting aan. Het loont dus om je gloei- of halogeenlampen nog snel te vervangen door energiezuinige led-lampen, ter vergelijking: één halogeenlamp van 50 Watt die dagelijks gemiddeld 3 uur brandt, kost per jaar 14 euro aan elektriciteit. Een gelijkaardige led-lamp maar 2 euro.”

      Denk aan het licht

Naast zuinige lampen is ook zuinig gebruik een aanrader, vroeger werd er wel eens gezegd dat het meer energie kostte om een lamp aan en uit te doen, dan om ze te laten branden. Maar dat is een fabeltje. Ben je langer dan een halve minuut de kamer uit? Dan doe je het licht beter uit.

   Verlies geen warmte

Laat de warmte die je opwekte niet zomaar wegglippen: check of de siliconen rond je raam nog goed isoleren of spuit er een nieuw laagje over, en plaats tochtstrips aan deuren die niet goed sluiten Verwarmingsbuizen die door onverwarmde ruimtes, zoals de kelder, lopen, isoleer je best. Anders verlies je daar heel wat warmte.

  Benut alle warmte

Radiatoren geven hun stralingswarmte het beste af als ze vrij staan. Verstop ze dus niet achter een lang gordijn of grote zetel. Ontlucht je toestellen ook voor de start van de winter. Zet hierbij de ketel af en start op het gelijkvloers, want de luchtbellen stijgen.

    Hou het veilig

Het plaatsen van  CO-melders is van levensbelang en ook nog eens verplicht. Zeker als je een oude boiler of gasbrander hebt, die door zijn slechtere werking koolstofmonoxide kunnen afgeven. Vaak hangt die ook nog eens in de badkamer: een kleine ruimte, waarin het CO-gehalte exponentieel kan stijgen.

    Voorkom vorstschade

Controleer je oprit en terras op kapotte voegen, want daar zal straks het smelt- en regenwater langs binnensijpelen, als het ingesijpelde water daarna bevriest − en dus uitzet − doet het je tegels barsten. Een kleine check-up voor de winter aanbreekt, kan dus heel wat schade voorkomen.

    Ventileer

Droge lucht warmt sneller op dan vochtige, en aangezien de winterse buitenlucht droger is dan de lucht in je huis − ja, zélfs als het regent − laat je die dus best binnen. Wie verluchtingsroosters boven zijn ramen heeft, hoeft niets te doen. Behalve die even ontstoffen, zodat ze optimaal werken. Anderen zetten aan het begin en het einde van de dag best even alle ramen open. Een kwartiertje, niet langer. Dat is net genoeg om de droge lucht binnen te laten en de muren niet volledig af te koelen.”

   Vergeet de zomerverbruikers niet

Die extra koelkast die je tijdens de zomermaanden in de garage plaatste om het bier en het barbecuevlees koel te houden? Die mag je nu wel uittrekken. En ook de radio in het tuinhok hoeft niet in het stopcontact te blijven steken, zo’n zomerse sluipverbruikers kosten je anders een winter lang veel energie én geld.

Nog een aandachtspunt:

Zijn er gebreken of dringende herstellingen die moeten uitgevoerd worden, weet dan dat je kan rekenen op ons, het “Brugs Leenkrediet”, om uw werken te bekostigen en ten uitvoer te brengen.

Kom gerust eens langs voor de bespreking van een Energie-of Renovatielening, een Persoonlijke lening, of Hypotheek.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest